Emelie Nilsen

När Johan VS Jag tar sovmorgon!

Efter att barnen kom fick sovmorgon en helt ny innebörd. Det blev något heligt och ovärderligt, något man längtar efter och även något det småtjafsas lite om hemma. Estrid har sedan dag ett varit väldigt morgonpigg, vanligtvis vaknar hon runt 5-6. Jag kan nog räkna på min ena hand de dagar hon sover längre än till 8.

När jag tar sovmorgon börjar jag hinta om det dagen innan, ”jag vill gärna sova ut imorgon…” Följande brukar då ske:

– Under natten börjar springet, jag är säkert uppe 2 till 3 gånger och matar Estrid.

– Sista gången vägrar hon somna om, Johan snarkar sött och fridfullt medan jag ligger och gnisslar tänder av irritation!

– Jag börjar buffa på Johan och be honom ta Estrid varav han lägger en hand på henne och somnar om.

– Estrid börjar bli riktigt rastlös. Hon drar mig i håret, försöker kasta sig över mig (med andra ord göra ett störtdyk över sängkanten), hoppar i sängen och vilja amma pga rastlöshet vilket slutar med att jag får mina bröst halvt uppätna av hennes små pirayatänder.

– Vid det här laget har min bön om att Johan ska gå upp övergått i någon slags desperat, passivt aggressivt ilska.

– Slutligen går han upp, oftast av att ha fått en kudde eller liknande i huvudet. Vanligtvis har det även utbytts ett par mindre trevliga fraser oss emellan.

– Jag ligger klarvaken i sängen, irriterad och det tar minst en halvtimme innan jag lyckas somna om!

– Så skönt, äntligen får jag sova Zzzz.. Trodde jag.

– 1 timma senare, Johan kommer in: Älskling, jag har gjort frukost till dig. Det finns kaffe klart, dags att gå upp!

Slutsats:

Jag: sitter purken vid frukostbordet och anser att den så kallade sovmorgonen är ett totalt skämt.

Johan: sitter bredvid, supernöjd, utvilad och glad och känner sig som världens bästa pojkvän!


När Johan å andra sidan ska ha sovmorgon, då går det istället till såhär:

– Jag matar Estrid om nätterna.

– Sista gången hon äter och jag märker att hon inte somnar om smyger jag upp, gör kaffe och kollar på morgontv.

– Vid 8 eller 9 väcker jag Johan och vi äter frukost.

Slutsats:

Jag: Tycker jag har varit världens bästa flickvän som låtit honom sova en hel natt och dessutom få sova ut på morgonen. Jag kan dock inte låta blir att lägga några sura pikar om att det hade varit skönt att få en likadan sovmorgon tillbaka.

Johan: Tycker att han har fått sova ALLDELES för lite.

”När jag fått upp hela familjen, då tar jag mig gärna en liten tupplur på soffan!” -Estrid

Vilka i-landsproblem. Ta detta med en nypa salt men är det någon annan som känner igen sig? Hur delar ni upp sovmorgons hemma hos er? Har ni någon fredlig lösning på detta lite smått skämtsamma problem?

Och slutligen den stora frågan, håll med mig nu. VISST borde man vara berättigad att sova en timma längre på morgonen om man tar matningen på natten? 😉

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Frida

  Absolut kan jag göra det! 😀
  Haha vilket roligt inlägg. Kan tänka mig att det säkert blir likadant här 😛 Jag har dessutom jättesvårt att somna igen om jag är lite småsur på morgonen, då ligger jag bara och är irriterad istället XD

 2. Angelica

  Haha nämen, så det kan bli! Vi har ju inga barn, däremot är det alltid jag som får gå upp om helgmorgnarna när hundarna säger till att det är dags. Jonathan snarkar sött vidare trots att åtminstone ena hunden försökt få upp oss med stor uthållighet, haha!

 3. Lina

  Haha älskar att du vågar dela med dig av detta?. Nu har jag och sambon inga barn men känns som det skulle se EXAKT ut så som för er och jag lär bli skogstokig ?? för mig är det viktigt att det ska vara rättvist och om Simon sover ostört hela natten då på sin sovmorgon och inte jag då bör jag få sovmorgon lite längre ? men troligtvis lär jag inte kunna somna om och får gå upp ändå.. Haha ? kram ?

  1. emelienilsen

   Haha skönt att höra! Känns som att många andra mammor jag känner både tar nätterna och de tidiga mornarna, jag vill också att det ska vara rättvist. Iaf till den grad det går! 🙂

 4. Joanna

  Alltså jag känner igen mig så mycket i det du beskriver. Det är precis likadant här hos oss. Jag har dock gett upp försöken att dela upp sovmorgon ? Det blir jag som får gå upp.

  Men jag håller med, man borde få sova extra om man matar på natten ?

stats